Satıcı Panelinden Tekil ve Varyantlı Ürün Girişi Nasıl Yapılır?
Kullanıcı adınız ve şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra satıcı paneli karşınıza çıkar. Sol taraftan Ürünler sekmesine tıklayarak yeni ürün girişi yapabilir veya o ana dek girmiş olduğunuz tüm ürünlere ulaşabilirsiniz. Bu alandan kontrol bekleyen, onaylanmış ve yayına alınmış, taslakta olan ürünlerinizi takip edebilirsiniz. Onaylanan ürünlerinizde herhangi bir değişiklik yaptığınızda ürün üzerindeki onay kalkar ve ürününüz yayına alınması için tekrardan Yuvanıkur kategori ekibinin incelemesine gider.
Ürün eklemeye başlamadan önce:
Sitede farklı satıcılar tarafından daha önceden sisteme yüklenmiş ürünler, “Sen de Sat” butonu kullanılarak kolayca satışa açılabilir. Bunun için;
Sisteme giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna giriş yapılmak istenen ürünün adı, barkod numarası ya da model kodu girilir. Eğer ürün daha önceden sitede varsa, ürün sayfasına gidilir ve “Sen de Sat” butonuna tıklanır. Sisteme tekil ürün girişi yapmadan önce, ürünün sitede olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Mükerrer oluşturulan ürünler onaylanmaz.
Yeni tekil ve varyantlı ürün ekleme süreci:
Tekil ürün yükleme yöntemi az sayıda ürün yükleneceği zaman tavsiye edilir. Çok sayıda ürün için excel ile ürün yükleme yöntemi kullanılabilir.
Bir ürünün birden fazla renk, beden, ölçü gibi alternatiflerini tek bir ürün altında göstermek istiyorsanız ürün girişini “varyantlı ürün” girişi kurallarına göre yapmalısınız. Basit ürün girişi ile benzer olan varyantlı ürün girişinin bazı temel farklılıkları bulunur. İlerleyen sayfalarda bu farklar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Varyantlı ürün girişinin ilk aşamasında bir çatı ürün oluşturmak gerekmektedir. Bu çatı ürün, varyantlardan herhangi biri olabilir. Örneğin; bir gömleğin beyaz, sarı ve mavi renkli varyantları arasından beyaz olan çatı ürün olarak oluşturulabilir. Ürün girişinin ilk sayfasında yer alan görsel kısmına bu çatı ürünün fotoğrafı yüklenir. Fiyat ve indirimli fiyat alanlarına ise çatı ürün olarak seçilen varyantın fiyatları girilir. (Varyantlar, değişken fiyatlara sahipse bir sonraki aşamalarda bu düzenlemeleri yapabilirsiniz.)
Varyantlı ürün girişi yaparken başlıca önemli detaylar;
- Ürün adında ve ana ürün açıklamasında renk ve beden gibi varyantlara özgü özelliklere yer verilmemesi
- Her bir varyant için sadece tek bir görsel kullanılması
- Varyant grubu için mutlaka model kodu / varyant grup ID girilmesi
- Her bir varyant için benzersiz SKU ve barkod numaralarının girilmesi
1. Satıcı panelinde sağ üst köşede bulunan “Yeni ürün ekle” butonuna tıklanır.
2. Ürün ismi girilir. (Tüm kelimelerin baş harfi büyük olmalıdır. Marka adının ürün isminin başında yer almasına dikkat edilmelidir.) Varyantlı ürünlerde ürün adı, renk ve beden gibi varyant özelliklerini barındırmamalıdır. Sitede tüm varyantlar, aynı isim altında görünür.
3. Ürünün indirimsiz fiyatı girilmelidir. Üründe indirim yoksa ve tek bir fiyatı bulunuyorsa sadece bu alan doldurulmalıdır. (Tüm fiyatlar KDV dahil halleriyle girilmelidir.)
4. Ürünün indirimli fiyatı girilmelidir. (Tüm fiyatlar KDV dahil halleriyle girilmelidir.)
5. Kısa açıklama olarak “ürün adı” yazılmalıdır.
6. Ürünün kategorisi seçilmelidir. Kategori seçerken hiyerarşiye dikkat edilmelidir. Örneğin; “Erkek Parfüm Seti” ürünü için “Parfümler” ya da “Erkek Parfüm” ana kategorilerini değil “Erkek Parfüm Seti” olan alt kategorinin seçilmesi gerekir. Kategori hiyerarşine göre; açılır menüde alt alta dizilmiş olan kategorilerden en sağda bulunan, en alt kategoridir. Ana kategorilerin altında birden fazla alt kategori olabilir. Örnek bir kategori hiyerarşisi şu şekildedir; Kozmetik> Parfümler > Erkek Parfüm > Erkek Parfüm Setleri = Erkek Parfümleri
7. Ürünün global model kodu / varyant grup ID’si girilmelidir. Eğer ürünün model kodu bulunmuyorsa satıcı kendisi bir kod oluşturmalıdır.
8. Ürünün markası, açılır menüden seçilmelidir. Ürün markası önceden satıcıdan alınan bilgiler doğrultusunda sisteme kaydedilir. Sisteme tanımlanmayan markalar bu menüde bulunmaz. Satıcıdan bilgisi alınmamış ya da daha önceden sisteme tanımlanmamış bir markayı girebilmek için [email protected] mail adresinden iletişime geçilebilir.
9. Ürün fotoğrafı yüklenmelidir. Varyantlı ürünlerde sadece bir görsel girilmesi zorunludur. Birden fazla görsel yüklenemez.
Ürün fotoğraflarını yüklemek için:
- Sol tarafta bulunan “Ürün görselini yükleyin” kısmına tıklanır.
- Ana ürün görseli, sürükle-bırak yoluyla ya da dosya üzerinden seçim yapılarak ortam kütüphanesine eklenir. Ortam kütüphanesinde daha önce eklenen tüm ürünlerin görsellerine de ulaşılabilir.
Ürün Görselleri Yüklerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ürün görselleri Yuvanıkur standartlarına uyumlu olmalıdır ve her ürünün en az bir görseli bulunmalıdır. Görsel eklenmeyen ürünler onaylanmaz.
- Görsellerin satılan ürünü açık ve net şekilde yansıtması gerekmektedir.
- Görsellerin hepsi ürün adı ve ürün kodunu içerecek şekilde isimlendirilmelidir. Bu görselin anlamlı bir URL yapısına sahip olmasını ve arama motorlarındaki görünürlüğünün artmasını sağlar.
- Varyantlı ürünler için ek görsel yüklenemez. Her bir varyant için 1 adet ürün fotoğrafı yüklenmelidir.
- Ortam kütüphanesine eklenen fotoğrafların tümü JPG, JPEG ya da PNG formatında olmalıdır.
- Görsel kaliteleri en az 550×550 piksel olmalıdır. Daha küçük boyutlardaki görseller ürün onaylanma aşamasında kabul edilmez.
- Farklı arka plan ile hoş görünecek ve kabul edilebilecek mobilya ürünleri haricinde tüm ürün görsellerinin arka planı beyaz olmalıdır.
- Görsellerde filigran bulunmamalıdır.
- Ortam kütüphanesine eklenen görsellere “alternatif metin” eklenmelidir. SEO (Arama motoru optimizasyonu) açısından katkı sağlayan alternatif metin (alt text) ekleme standardı “ürün adı+fiyatı kelimesi” şeklinde olmalıdır. Örneğin; Karaca 4’lü Çeyiz Seti Fiyatı
10. Ürün açıklaması girilmelidir. Müşterinin ürün hakkındaki sorularını yanıtlayan, ürünü ayrıntılı bir şekilde tanıtan açıklama yazıları satışların artmasına ve iade oranının düşmesine yardımcı olur. Ürünün hammaddesi, kullanım koşulları, teknik özellikleri, içeriği gibi bilgilere yer verilmelidir. Ürün açıklamalarında farklı sitelere yönlendirme yapan linklere, firma adres ve telefon bilgilerine, “Ücretsiz kargo” gibi kargo ve teslimat bilgilerine yer verilmemelidir. Bu alana görsel de eklenebilir. Varyantlı ürün açıklamasında varyantlara özgü özellikler belirtilmemelidir. Sitede her varyant için aynı ürün açıklaması görüneceğinden dolayı genel bilgi verilen bir açıklama girilmelidir. Varyantlara özel açıklamalar girilmesi gerekiyorsa ileriki aşamalarda karşılaşacağınız “Varyant Açıklaması” bölümünden düzenleme yapmak gerekir.
11. Ürünün stok, KDV, kargo ve filtre özellikleri gibi bilgilerini girebilmek ve varyantlarını oluşturabilmek için sayfanın sağ alt köşesinde bulunan “Ürün oluştur” butonuna tıklanmalı ve ürün ekleme sürecinde ikinci sayfaya geçilmelidir.
12. Açılan sayfanın üst kısmında görülen ürün adı, görsel, marka, kategori, kısa açıklama ve ürün açıklaması, ilk sayfada girilen bilgilerin aynısı olarak gelir. Varyantlı ürün girişinde “Ürün Tipi” her zaman “ Varyantlı” olarak seçilmelidir.
13. Ürünün kargoya veriliş süresi açılır menüden seçilir.
14. Ürünün gönderim (kargo) ve vergi (KDV) bilgilerini düzenlemek için Gönderim ve Vergi > “Bu ürün gönderim gerektiriyor” seçeneğinin aktif olduğundan emin olunmalıdır. Gönderim ücretinin Yuvanıkur anlaşmalı MNG kargo tarafından doğru hesaplanarak satıcı tarafına doğru şekilde yansıyabilmesi için için ürünün paketli ağırlık, paketli uzunluk, paketli genişlik ve paketli yükseklik bilgileri girilmelidir. Bilgiler bilinmiyorsa bu alanlar boş bırakılabilir. Gönderim sınıfı alanında “Gönderim sınıfı yok” seçeneği aktif olmalıdır. Sistem, kargo ücretini müşteri sepet tutarına göre kendisi hesaplar.
15. Vergi durumu ve vergi sınıfı zorunlu alanlardır. Vergi durumu alanından “Vergiye Tabi” seçeneği, vergi sınıfı alanından ise ürünün KDV oranı seçilmelidir.
16. Bağlantılı ürünler alanından görüntülenen ürün yerine önerebileceğiniz farklı ürünleri (üst satışlar) ve mevcut ürüne göre alışveriş sepetinde tanıtacağınız ürünleri (çapraz satışlar) belirleyebilirsiniz.
17. Ürünlere filtre eklemek ve varyantları oluşturmak için “Filtre ve Varyant” alanına gelinir. Filtreleri seçmek için “Özel Filtre” satırının üzerine tıklanır. Buradan ürüne uygun olan filtreyi seçip “Filtre Ekle” butonuna tıklamak gerekmektedir. Filtreyi ekledikten sonra filtre değerlerini girebilmek için bir “Değerler” alanı açılır. Buradan ürüne uygun değerler seçilir. Birden fazla filtre girilebilir. Filtreleri belirtmek, ürünü daha iyi tanıtacağından dolayı satışların artırmasına yardımcı olur.
18. Girilen filtrelerden hangileri ile varyant oluşturmak için o filtreler için “Varyantlar için kullanılır” kutucuğu mutlaka işaretlenmelidir. (Örneğin; gömlek için renk ve beden olarak iki filtreden varyant oluşturabilir, kumaş türü ve desen gibi filtreleri ise tüm varyantlar için ortak tutabilirsiniz.) Tüm filtreleri ve filtre değerlerini sisteme girdikten sonra “Filtreyi Kaydet” butonuna tıklanmalıdır.
19. Filtreleri kaydettikten sonra açılan “Varyant ekle” satırından “Tüm filtrelerden varyant oluştur” seçeneği seçilerek “Git” butonuna tıklanmalıdır. Sağ tarafta “VARSAYILAN YOK” yazılı olan açılır menülerden site ön yüzünde ürüne gidildiği zaman ilk olarak görülmesi istenen varyant ayarlanabilir. (İlk sayfada bilgileri girilen çatı ürün seçilebilir.)
20. “Tüm filtrelerden varyant oluştur” seçeneği seçildikten sonra “Tüm varyantları bağlamak istediğinizden emin misiniz?” uyarısına “Tamam” denilir ve sistem” Varyantlar için kullanılır” olarak seçilen tüm filtrelerden ürün varyantlarını oluşturur.
21. Varyant satırlarının üzerine tıklanır ve ürün özelliklerinin girilmesi gereken bir alan açılır.
22. Varyant görseli yüklenmelidir.
23. Varyantın KDV dahil indirimsiz fiyatı girilmelidir. Eğer ürünlerde indirim yoksa sadece bu alan doldurulmalı, indirimli fiyat alanı boş bırakılmalıdır.
24. Varyantın KDV dahil indirimli fiyatı girilmelidir.
25. Stok adedi girilmelidir.
26. Satıcının stok takibi için kullanacağı ve kendi belirlediği SKU (stok tutma birimi) kodu girilmelidir. Sistem, site ön yüzünde stok kodunun başına otomatik olarak mağaza adını atar. Bu yüzden mağaza adını içermeyen bir kod oluşturulmalıdır. Nümerik veya alfabetik karakterler içerebilir. Bu alan zorunludur ve her bir varyantın SKU kodu (stop takip kodu) benzersiz olmalıdır.
Stok ve fiyat bilgileri tüm varyantlar için aynı ise ve çok sayıda varyant varsa hepsinin fiyat ve stok bilgileri tek seferde düzenlenebilir. Bunun için diğer tüm bilgilerin tamamlandığından emin olduktan sonra 32. ve 33. adımlardaki yöntemi uygulayabilirsiniz.
27. Varyantın 13 haneli barkod numarası (GTIN13) girilmelidir. Bu alan zorunludur ve her bir varyantın barkod numarası benzersiz olmalıdır.
Eğer kitap girişi yapılıyorsa; GTIN13 alanı boş bırakılıp ISBN kodu alanı girilmelidir.
Ürünün barkod numarası bilinmiyorsa;
- Üretici firmadan barkod bilgisi istenebilir.
- Üretici ve satıcı firma aynı ise https://gs1.tobb.org.tr/ sitesi üzerinden barkod temin edilebilir.
- Satıcı kendi barkodunu kendisi oluşturabilir. Barkodlar en az 13 haneden oluşabilir. Ayrıca sadece harf ve sayı içerebilir. Barkod oluşturulurken izlenmesi gereken yöntem şu şekildedir;
[Firma adı kısaltması + model kodu+ varyant özelliği (renk, beden vb)
Örnek: YKABC12345678M
YK: Örnek Firma Kısaltma Adı
ABC12345678: Örnek Model kodu
M: Renk Kısaltması (mavi)
28. Desi, uzunluk, genişlik ve yükseklik bilgileri girilmelidir. Bu bilgiler bilinmiyorsa boş bırakılabilir.
29. Gönderim sınıfı, ilk sayfada girilen çatı ürün ile aynı ise “Ana kategori ile aynı” şeklinde bırakılır.
30. Vergi sınıfı, ilk sayfada girilen çatı ürün ile aynı ise “Ana kategori ile aynı” şeklinde bırakılır.
31. Varyanta özel bilgiler için varyant açıklaması girilebilir.
32. Varyantlar ile ilgili tüm bilgiler tamamlandıktan sonra “Varyantları Kaydet” butonuna tıklanır.
33. Tüm varyantlar için fiyat ve stok bilgileri aynı ise; bu özellikleri toplu bir şekilde düzenleyebilmek için varyant bilgilerinin girildiği aşamada ilgili alanlar boş bırakabilir ancak diğer tüm bilgiler eksiksiz doldurulmalıdır. “Varyantları Kaydet” butonuna tıkladıktan sonra yeniden “Çeşit ekle” satırından açılan menüden “Standart fiyatları belirle” ve “Stok” alanlarını seçip tekrar “Git” butonuna tıklayarak toplu fiyat ve stok bilgisi düzenlemeleri yapılabilir.
34. Toplu stok ve fiyat belirlemek için sayfanın üst tarafında çıkan uyarıdan fiyat ve stok bilgileri ayrı ayrı girilir ve “Tamam” butonuna tıklanır.
35. İndirim seçenekleri alanında toplu satışlar için indirim miktarı ayarlanabilir. “Toplu indirimi etkinleştir” kutucuğunu aktifleştirdikten sonra minimum ürün adedi ve indirim miktarı (%) girilebilir. Bu alan tamamen opsiyoneldir.
36. Tüm bu işlemleri tamamlandıktan sonra sağ alt köşede bulunan “Ürünü Kaydet” butonuna tıklanır. Bu aşamadan sonra ürün yayına alınmak üzere kategori ekibinin onayına gider.